Otok Rab zovu “sretnim otokom”, s dobrim razlogom.

Lopar

Mjesto Lopar nalazi se na otoku Rabu, smještenom u Kvarnerskoj skupini otoka. Udaljeno je 110 km od administrativnog središta Rijeke, 190 km od Zagreba.
U Lopar se može stići trajektom Stinica – Mišnjak, gdje vožnja traje desetak minuta ili, gostima sve zanimljivijom zbog blizine Rijeke i zrakoplovne luke, trajektnom linijom Valbiska (na Krku) – Lopar, gdje izuzetno atraktivna vožnja traje pedesetak minuta. Dolazeći autom iz pravca Raba prvo nailazimo na obilježje Sv. Marinu, klesaru i osnivaču Rep. San Marino, rođenom upravo u Loparu u 4. stoljeću. Njemu u čast hotelsko naselje i autokamp nose ime “San Marino”.

Lopar obiluje prekrasnim pješčanim plažama. Ima ih čak 22, od kojih su 3 nudističke (Ciganka, Sahara i Stolac). Najveća i najpoznatija loparska plaža je “Rajska plaža”, dugačka 1,5 km, duž koje su smješteni najvažniji turistički kapaciteti mjesta, a koju od 2003. krasi “Plava zastava”, međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.

Lopar je također poznat po jednom prirodnom fenomenu – podvodnoj spilji “Medova buža”, inače postojbini sredozemne medvjedice, gdje se za ljubitelje senzacija organiziraju vjenčanja.

Pred više od 17 stoljeća, u Loparu je rođen mali Marin. Rastući i stasajući u zrelog mladića, izvježbao je zanat kamenoklesara, te je u potrazi za poslom otputovao čak na suprotnu stranu Jadrana, na obale Apeninskog poluotoka u blizinu današnjeg Riminija. Svojom marljivošću i krepošću, ubrzo je zadobio ljubav tamošnje kršćanske zajednice, te postao đakonom tamošnjem biskup Gaudienciju. Proganjan zbog propovijedanja kršćanstva, pobjegao je ubrzo na teško dostupno brdo Titan i tamo sagradio crkvicu. Bili su to temelji na kojem je kasnije niknuo današnji grad San Marino i istoimena državica, gdje se još uvijek čuvaju posljednji svečevi ostaci.

Otok Rab

Rab je sa svojih 30 pješčanih plaža zaista “sretan otok” s mnogim malim slikovitim uvalama, što su turisti iz cijelog svijeta prepoznali prije gotovo 125 godina. Tradicija se nastavlja i danas, kada je Rab zahvaljujući kristalno čistom, toplom i plitkom moru idealna destinacija za cijelu obitelj. 

Otok Rab je dio arhipelaga Kvarnerskog zaljeva na sjevernom dijelu Jadranskog mora. Osim maloga grada Raba na otoku se nalazi 7 drugih idiličnih mještaca koji su smješteni na različitim dijelovima otoka: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar.

Otok Rab približno broji oko 9000 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, ribarstvom i turizmom. Tradicija organiziranog turizma na otoku starija je od 125 godina, a započeta djelovanjem “Društva za unapređenje otok i njegovog okoliša” koje je utemeljeno 1889.

Razlozi razvoja turizma na otoku a koji su i danas aktualni su sljedeći: ugodna klima, pogodni uvjeti otoka koji utječu na bolesti dišnog sustava i srca. Tako duga tradicija pružanja visoko kvalitetnih usluga, koje se nude, nisu samo rezultat vještine, iskustva i gostoljubivosti otočana, koje se prenose s generacije na generaciju, već isto tako rezultat utemeljenja “Turističke škole” koja je danas vrlo cijenjena i na koju smo ponosni.

Tradicionalna gostoljubivost i poliglotske vrline stanovnika Raba i natjerati će Vas da postanete dio njihove obitelji i nakon nekog vremena osjećati ćete se kao “rođeni” stanovnik otoka! Iskreno se nadamo da će Vas ove web-stranice ohrabriti da razmislite o otoku Rabu kao Vašoj sljedećoj destinaciji i da ćemo mi imati tu čast da budemo Vaši domaćini i pružiti mogućnost da ugodno i lijepo provedete svoj boravak na otoku Rabu.

Rajska plaža

Rapska torta, srednjovjekovne uličice i očaravajuća priroda glavni su atributi predivnog otoka Raba. Na popisu vaših ljetnih destinacija svakako bi se trebala pronaći i pješčana Rajska plaža.

Rajska plaža duga je 1500 metara i bosonogo hodanje duž cijele obale osjećaj je za pamćenje. Ipak, ako je već danima prevruće, pijesak bi mogao biti užaren. U tom slučaju, u šetnju krenite obuveni. Smještena je na sjeveroistočnom dijelu otoka. Ponosna je vlasnica plave zastave koja garantira čistoću mora i ostalog prirodnog okruženja, a nalazi se i na CNN-ovoj listi “100 najboljih plaža na svijetu”.

Što raditi na otoku Rabu

RAPSKA FJERA I RAPSKE VITEŠKE IGRE

Najatraktivniji ljetni događaj u gradu Rabu je trodnevna manifestacija kojom se na Rabu oživljava srednjovjekovna povijest. Tri dana i tri noći sav rapski puk (od 25.07. do 27.07) i svi njegovi gosti slave dva velika blagdana – Dies Victoraie i Dies Natalis – koje je veliko vijeće grada Raba proglasilo u počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana te na svetu uspomenu i čast Sv. Kristoforu čijim je zagovorom Rab 1075. godine oslobođen od Normana. Danima srednjeg vijeka na Rabu iskoristila se prilika za ukrcavanje u vremeplov kojim se Rab vratio deset stoljeća unazad. Kroz srednjovjekovnu priču tri dana se na rapskim trgovima i ulicama mogli naići na kamenoresce, čipkarice, slikare, glazbenike, medare, keramičare, glagoljaše i drvodjelce, kovače i cvjećare…

RAPSKE VITEŠKE IGRE

Nezaboravan događaj u gradu Rabu su Rapske viteške igre (obnovljene 1995.) koje su se održavale od 1364., a sjećanje su na vitešku obranu grada u davnoj prošlosti. Izuzetnost je slikovitoga srednjovjekovnog ceremonijala antički samostreli kojima se na svojim igrama koriste još samo balastrijeri iz San Marina. Održavajaju se nekoliko puta godišnje na Trgu sv. Kristofora na Rabu i to: prve subote. poslije 9. svibnja, 30. svibnja, 27. srpnja, 15. kolovoza.

SPORT I REKREACIJA

MOUNTAIN BIKING – VOŽNJE BICIKLOM
Posebni doživljaj na Rabu jesu vožnje biciklom. S mnoštvom malih cesta, staza i puteljaka, na kojima se izmjenjuju pejzaži morske obale, mediteranske šume i primorskog krša. Rab predstavlja biciklističku oazu za sve ljubitelje vožnje biciklom.

TREKKING – PJEŠAČENJE
Kao i vožnje biciklom tako i pješačenje i pješačke staze pružaju ljubiteljima pješačenja izvrsne mogućnosti. Posebno valja istaći pješačke staze u Loparu, šumi Kristofor, šetnica uz more “Lungo mare” u Banjolu i Barbatu, pješačka staza prema najvećem vrhu otoka,…

PODVODNE AKTIVNOSTI – RONILAŠTVO
Ronilačke aktivnosti su u posljedne vrijeme jako razvile. Postoji sve veći broj posjetitelja koji se odlučuja na ovakav vid odmora. U podmorju oko Raba otkriven je veliki broj potopljenih brodova kao i prirodnih podmorskih reljefa. Uz osnovnu obuku i najam opreme postoje i napredne škole ronjenja kao i cjelokupni aranžmani za ronilački odmor.

JEDRENJE I VODENI SPORTOVI
Rab kao mjesto na moru, pruža izvrsne mogućnosti za skoro sve tipove sportova na vodi. Jedrenju na dasci posebno pogoduju vremenski uvjeti u mjesecima; svibnju i rujnu, ali i u ostalim mjesecima. Osim jedrenja postoje mogućnosti za iznajmljivanje različitih motornih vozila, jet ski-a, kajaka, pedalina. Zatim skijanje na vodi, vožnje na gumenim bananama, padobran , aquagana i dr…

TENIS
Na otoku Rabu ima više lokacija sa tenis igralištima. Uz tenis terene moguće je dobiti i sate tenisa, sparing partnera kao i iznajmljivanje teniskih reketa. Veći teniski komplesi su u Loparu – Hotelsko naselje San Marino, U Kamporu na predjelu Suhe Punte, i u Rabu igrališta pored hotela Imperial.

ODBOJKA NA PIJESKU
Rab ima odlične uvjete za ovakav vid rekreacije, posebno se time ističe velika pješčana plaža Rajska plaža u Loparu (gdje se svake godine i održava jedan od turnira prvenstva Hrvatske), zatim pješčana plaža u Kamporu i dr.
Na Rabu postoje uvjeti za igranje nogometa, košarke, rukometa… Zbog svoje klime i prirodnih uvjeta Rab pruža mogućnosti za pripreme sportaša tijekom cijele godine. Poznati je i turnir u malom nogometu u Loparu za vrijeme blagdana Male Gospe. U zadnjih par godina na Rabu su se počela održavati moto-cross i off-road natjecanja. Posebno valja istaći stazu u uvali Mag uz samu morsku obalu. Osim gore navedenih mogućnosti na Rabu je moguće baviti se boćanjem, minigolf i stolni tenis, vodeni tobogan, paintball centar,…

IZLETI I MORE
U turističkoj ponudi otoka posebno valja istaknuti mnoštvo lijepih i nezaboravnih dnevnih izleta za upoznavanje otoka Raba i okolice: razgledavanje starogradske jezgre grada Rab, panoramskom vožnjom brodom, vožnja brodom oko otoka Raba, izleti na susjedne otoke; Košljun, Lošinj, razgledavanje morskog dna. Organizirani posjeti susjednim nacionalnim parkovima Paklenica, Kornati i Plitvička jezera. Fishpicnic.
Za jednodnevne izlete brodom dovoljno se prošetati Rapskom rivom, gdje su privezani gotovo svi izletnički brodovi i vidjeti ponudu, koju oni nude. Cijene se kreću od 100 do 300 Kn, ovisno o kojem se izletu radi i koji se brod odabire. Jedan od posebnih doživljaja je i vožnja sa malim taksi brodovima poznatim rapskim “barkarijolima”, obilaskom malih prekrasnih uvala, fjorda Zavratnice, ribarenje u ambijentu i društvu rapskog domaćina.

GASTRONOMIJA

Na Rabu, kao i u drugim mjestima uz more, posebni značaj imaju gastronomski običaji, tradicionalan način pripreme jela i prehrane. Sam položaj otoka uvjetuje i način prehrane koji se nerazdvojno oslanja na morske plodove i mediteransko okružje. Kako se tradicionalni način življenja na otoku oslanjao na ribarenje i morske plodove te poljoprivredu, tako i u današnjem dobu takav način života ostavlja duboki trag. Riba i morski plodovi temeljni su prehrambeni artikal u prehrani kako domicilnog stanovništva tako i velikog broja posjetitelja i turista koji dolaze na Rab. Od srdele, Hraniteljice siromašnih otočnih težaka, pa preko hobotnice, škrpine do Cara od ribe-Zubataca, prostire se lepeza jela od morskih plodova. Razni brodeti, salata od hobotnice, hobotnica sa jajima, punjene lignje, buzara od dagnji, plava riba sa žara, škrpina u roli, riblje plate, marinada, pečena tuna i mnoštvo drugih načina pripreme sigurno Vas neće iznevjeriti kako u otočnim ugostiteljskim objektima tako i u mnogim otočnim domaćinstvima. Kulinarske vještine i vrhunske usluge u prijatnom mediteranskom ozračju restorana i ugostiteljskih objekata otoka Rab zajamčuju vrhunsko zadovoljstvo tradicionalne pripreme jela od prirodnih i zdravih plodova mora i vrtova Rab!

Foto galerija